top of page
RYMDPUNK
RYMDPUNK

tors 07 mars

|

Stockholm

RYMDPUNK

Varmt välkomna till öppningen av Achtung aka. Charlie Malmqvist utställning RymdPunk, en nyskapande konstutställning som bjuder in besökarna att utforska våra tids stora och små drömmar genom en modern tolkning av den ikoniska eran från 50-talet, känd som "Atomic space age".

Anmälan är stängd
Se andra evenemang

Tid och plats

07 mars 2024 17:00 – 20:00

Stockholm, Upplandsgatan 57, 113 28 Stockholm, Sverige

Om utställningen

Utställningen RymdPunk tar sin startpunkt i internets värld och presenterar ett perspektiv på användningen av material och form. Med en nytolkning av den berömda eran från 50-talet, känd som "Atomic space age", tar konstnären oss med på en resa genom internets inflytande och dess tidiga formspråk tolkat i andra material. Malmqvist skapar objekt med marmor, collage och optiska 3D-illusioner, vilket ger besökaren en varierad samling av tavlor med lustfyllda motiv som präglat vår tid.

Genom att kombinera konst och teknologi skapar Malmqvist en dialog mellan det förflutna och nutiden. Som åskådare upplever man kreativitet och innovation när man tar del av dessa verk, som inte bara fångar essensen av internet-estetik från 90-talet utan också belyser de eviga teman som genomsyrar konsten. Malmqvists verk erbjuder en att reflektera över vår samtid och dess koppling till historiska epoker.

“För mig har det alltid fallit sig naturligt att tänka holistiskt kring en utställningsyta. Ljussättning och konstverk måste samspela i harmoni så att uppmärksamheten fördelas jämnt i rummet. Till varje pjäs vill jag skapa en tydlig koppling till temat eller om så önskas stå i kontrast till helheten.”

- Charlie Malmqvist

_____________________________

Teori

En av de frågor som har uppkommit under Malmqvist process är om en konstutställning kan kvantifieras genom några grundläggande principer, liknande dem som återfinns inom fysikens grundlagar och särskilt inom musik, särskilt elektronisk musik.

Inom elektronisk musik reduceras ljud till sina grundläggande beståndsdelar och sammanställs i ett nät av toner, liknande hur en konstutställning kan utforskas genom formspråk, ljus och sinnesupplevelser i ett fysiskt rum. Frågan är om samma principer som gör musik behaglig, med variation av ljud och rytmer, kan tillämpas på konst. Tanken är att skapa konstverk som kombinerar maskinell precision med handgjorda skisser och som utforskar olika uttryck inom samma matematiska dogmer som musik.

Det är en konstnärlig symfoni där maskinellt precisa konstverk möter naivt handgjorda skisser som blivit exklusiva marmortavlor med utskurna motiv i. Konstverken kan ha tydliga budskap mot diffusa antydningar och skapa en fullkomlig kombination som samverkar på ett metafysiskt plan.

_____________________________

Biografi

Charlie Malmqvist (född 1990) aka. Achtung är en Stockholmsbaserad autodidakt konstnär. Han har dedikerat sin tid till att utforska och uttrycka sig genom olika material, med särskilt fokus på ljus och koncept. Inspirerad av internet-estetik från 90-talet har Malmqvist skapat verk som inte bara fångar ögat utan också ger betraktaren en känsla av nostalgi.

Hans verk har inte bara blivit omtyckta på hemmaplan utan har även sålts i Europa och USA, och hans ljusinstallationer samt skulpturer har varit stor del av flera festivaler och klubbar.

Dela detta evenemang

bottom of page