top of page

SISTA DANSEN

- TOVE BLANCK - 

21.09.23 - 30.09.23

"Vad är den moderna dansen? En fin och hygglig sällskapslek? Nej! En vilddjurslek."
 

(A. Svantesson ur ”Ungdomens fiende n:o 1 

Den offentliga moderna dansen” 1942)


 

Tove Blancks keramik kännetecknas av en lekfull dramatik. Med hjälp av ett naivt och färgstarkt uttryck närmar hon sig dramatiska, traumatiska händelser och upplevelser, både personliga och kollektiva, verkliga och fiktiva. 

 

I utställningen ”SISTA DANSEN” tar vi steget in i en scenografi där vi finner spåren av den extatiska sommarens ödesdigra slut. Romanser, uppgörelser, läskeblask och fylleslag. Inga hämningar - det är allt eller inget som gäller under sommarens sista dans. 

 

För första gången ligger i denna utställning fokus på konstnärens skulpturala verk. Med mjuka former och bjärta färger känns föremålen direkt plockade ur barndomens serietidningar. Men här har sagan ett mörkare slut. Med i utställningen finns även de karakteristiska urnorna med berättande illustrationer som kännetecknar konstnären. 
 

Tove Blanck är keramiker och driver sedan 2021 egen verkstad i Stockholm. Hon utbildade hon sig inom det keramiska hantverket på Capellagården 2018-2020. Idag finns hon representerad i ett antal gallerier och inredningsbutiker.

bottom of page