top of page

ERIKA KRISTOFERSSON BREDBERG

Erika-Bredberg-Kristofersson---webb.jpg

Erika Kristofersson Bredberg är en glaskonstnär som dras till det syntetiska och konstgjorda, en kontrast mot hennes uppväxt i den Ångermanländska skogen och hennes skolning inom glashantverk. 

 

Visuellt är Erikas objekt ofta en pågående kollaps eller en pausad deformation. Processen i glashyttan får ofta avgöra det slutgiltiga, men kan i efterhand göras om. En stående skulptur får värmas upp på nytt, kollapsa, bli platt. Görandet sker snabbt och intuitivt. 

Erika har utbildat sig och jobbat med glas i 15 år. Hon blåser och skulpterar det varma glaset på frihand. Kunskap och handens intellekt är viktigt för Erika och att kunna använda det som ett verktyg politiskt, till exempel i att vara en del av den kvinnoseparatistiska konstgruppen BOOM! 

Tillsammans med Ammy Olofsson driver hon glashyttan Glasbolaget i Bro. De producerar glas på uppdrag till andra men det är främst deras ateljé. Hyttan ligger cirka 3,5 mil norr om Stockholm. Deras smältugn är unik då den drivs av miljövänlig energi/gas från deponianläggningen Högbytorp.

@erika.kristofersson.bredberg

bottom of page