top of page

ERIKA EMERÉN

- KOM SAKTA -

23.03.23 - 01.04.23

WAY-gallery-Sthlm-Erika-profile-pic.jpg

Erika Emerén (f.1990 i Dalarna) är en Stockholmsbaserad bildkonstnär. Hon har en kandidatexamen från Beckmans College of Design och erhöll sin Masters in Arts från Design Academy Eindhoven (DAE) i Nederländerna 2018.

Under sitt examensprojekt på DAE blev Emerén inbjuden att arbeta på European Ceramic Work Center i Oisterwijk. Där producerade hon sin första serie keramiska alster. Detta genom att översätta tårtdekoration till ett keramiskt språk. Sedan dess har konstnären blivit inbjuden, två gånger, till att arbeta och ställa ut i Jingdezhen, Kina. 

Under större delen av pandemin arbetade Emerén med att producera skulpturer i en nedlagd porslinsfabrik omvandlad till kulturhuset Ifö Center. Hennes verk har bland annat ställts ut i Paris, London, Amsterdam, Bryssel och Malmö. 

Sedan 2020 har konstnären integrerat textilier i sitt arbete. Tygerna målas för hand och sys till föremål. Genom att arbeta med två till synes väldigt olika material: lera och textil, kan Emerén skapa ett landskap med mångsidig taktilitet. Relationerna mellan skarpt, mjukt och hårt skapar en dialog. I hennes nuvarande ateljé, i Stockholm, används de textila alsterna och keramiska skulpturerna som dekor till ett fiktivt dockhus.

Kom sakta är en hyllning till längtan - en önskan om att någonting måste ske. 

Utgångspunkten i Emeréns arbete kommer från en vilja att beröra. 

”Under min uppväxt på landsbygden var utsidan en värld av taktila upptäckter - leran som fastnade under skorna på våren och stanken av kärlen som lämnade marken. Mosade tussilagoblad färgade fingrarna gula och den fuktiga morgondaggen letade sig in genom tyger.”

Både under sommaren och vintern uppstod ibland ett vakuum av tid. Små stunder av total tystnad, ett oändligt ögonblick, gav utrymme för en utforskning bortom beröring. En växande längtan tog plats. Med åren har behovet av avskildhet och önskan att beröra utvecklats till ett konstnärligt arbete för att översätta begärets tvetydighet.

“Jag vill bevara men, också ha frihet" säger Erika Emerén.

WAY gallery presenterar utställningen Kom sakta - en soloutställning av och med Erika Emerén. Du kommer att mötas av en serie keramiska verk och textila föremål som skapats under de två senaste åren. Verken har skapats sida vid sida av varandra och bildar tillsammans ett landskap av inbäddad längtan och långsamma rörelser.

@erikaemeren

bottom of page