top of page

TOVE BLANCK

DT x WAY-artist_07.jpg
DT_WAY_LOGGA.png

Berätta om Dig och din artistiska bakgrund, utbildning och tidigare projekt.

Jag är keramiker utbildad på Capellagården på Öland. Sedan våren 2021  driver jag en verkstad på Kungsholmen i Stockholm. Har tidigare ställt ut på bl.a. blås & knåda och på Galleri Norberg. Jag jobbar mycket med illustrationer och berättande i mina verk och inspireras ofta av gamla serier och tecknade filmer.

 

Vad är inspirationen och dina tankar bakom verket/verken?

Tanken är att det skapas en animation när man rör sig runt verken, där ett rosblad sakta faller av. Jag ville framkalla en  känsla av förgänglighet men också oändlighet, då animationen inte har något slut utan bara börjar om igen. Jag har jobbat mycket med rosor i tidigare verk och gillar den stillsamma, vackra dramatiken de skapar. Det kändes också kul att jobba med ett klassiskt, tidlöst motiv som en ros till en jubileumskollektion. Idén är också att du inte ska behöva köpa snittblommor varje vecka för att ha vasen framme. Blommorna finns ju redan där!

 

Berätta om dina tankar kring samarbetet. Ex hur har det har varit att arbeta i andra typer av material?

 

Det har varit väldigt spännande och ärligt talat rätt läskigt att ta sig an något som detta för första gången. Man vill ju förvalta det förtroendet på ett bra sätt. Det gäller också att lita på processen när man lämnar över sin design i någon annans händer, inte helt lätt för någon med mitt kontrollbehov haha. Men det känns väldigt härligt att få vara en del av detta med ett grupp så grymma konstnärer.

Berätta om din relation till Designtorget, har du några specifika minnen kopplat till Designtorget som nu firar 30 år?

För mig känns Designtorget som en institution, liksom stabilt och trovärdigt. Det är bra design som känns väldigt tillgänglig och folklig, det gillar jag. Det är fint att designklassiker kan blandas med hantverk och ny design. Men mitt  tydligaste minne DT-minne är nog ”Snusktunnelbanan”, ett tryck som fanns på brickor, disktrasor och allt möjligt. Jag tycker det är toppen att tramsig humor kan få plats i designvärlden.

Berätta om din relation till WAY gallery Sthlm.

Jag fick kontakt med WAY för snart två år sedan och blev så imponerad av deras driv och hur genuint engagerade de är i sina kreatörer. I snart ett år har jag varit en del av WAY med grejer till försäljning och ska i september ha min första soloutställning hos dem!

Hur har det varit att göra detta samarbete? Har du ett samlingsord för det?

Spännande och lärorikt, läskigt och kul!

@_blanck_blanck_

Läs mer och förbeställ här

DT x WAY_16.jpg
bottom of page