top of page
Adam Esser  Som finns bakom namnet på Instagram _whyidontphoto är en fotograf från Götebor

Vad inspirerar dig, har du någon historia med dig och kameran, vad är det som får dig att fota just de slags foton du gör?

Jag har helt klart historier gällande mina kameror men det är nog främst som så att jag kanske är en av dem som förbrukat flest kameror på kort tid de senaste åren. 

Det har blivit en hög omsättning vad gäller mina kameror eftersom majoriteten av dem jag införskaffat mig varit gamla vintage -kameror från 70-talet där skicket också varit halvbra från början. Men det känns som att jag snittat att köpa en eller två nya varje sommar de senare åren haha. 

 

Och jag fotar sånt som jag tycker är snyggt.  Det är inte så att jag går ut och tänker att jag ska hitta ett motiv eller skapa en bild som jag senare kan tycka och sälja. Det finns inget sökande utan det det blir som det blir. Majoriteten av mina verk stannar hos mig privat och jag tycker oftast de flesta blir rätt bra men emellanåt blir det något extra som jag tycker att fler kanske kan uppskatta. Att dessutom veta med sig att det finns många runtom i världen som har mina foton på sina väggar hemma känns ju väldigt kul och man blir lite extra glad. 

 

Hur länge har du ägnat dig åt skapandet? 

Jag har alltid gillat att ta foton, skapa minnen och föreviga speciella eller helt vardagliga ögonblick. Jag fick en enkel kamera som rätt liten kille och tyckte att det var sjukt kul att springa runt med den på släktmiddagar , i lekparken eller vad man nu gjorde som barn. 

Sen dök mobilkameran upp och minneskortet tog snabbt slut för alla bilder jag knäppte av. 

Sen har mina pappa alltid burit runt på proffskameror och objektiv som nog såklart bidragit till att intresset växte fram. 

Var hittar du din inspiration?

Jag tycker att allt kan bli något vackert och snyggt om man hittar en ny infallsvinkel, en ny komposition eller vad det än kan vara. Det är oftast som så att när jag går ut och lämnar kameran hemma får jag alltid ångra mig för det känns som jag hittar vyer, perspektiv eller nya motiv vart man än går. 

Jag dras mot foton med varma toner och färger  för att förmedla lite hopp om just en lite mer färgglad vardag vilket kan behövas främst under årets mörkare årstider så man kan drömma sig bort och sukta efter en varm och härlig sommar. Därför är stränder en personlig favorit och i min portfolio ryms enormt många olika strandmotiv från främst Spanien. 

Har du några konstnärliga förebilder? 

När det kommer till fotografi så är Slim Arons den första som dyker upp. Hans ikoniska foton från en underbar tidsera bland societeten är härliga tycker jag. Sen gillar jag Maria Svarbovas swimming pool serie och så tycker jag svenska Michaela Wissen är duktig som också fotar mycket analogt som jag nuförtiden nästan också uteslutande gör. 

 

Hur skulle du beskriva din konst med tre ord?

Kärleksfull. Drömmande. Glädjespridande. 

@whyidontphoto

Available Artworks

bottom of page